Racebeskrivelse



Racebeskrivelse


 

Racebeskrivelse

Bengalkatten er en mellemstor til stor kat, der nedstammer fra krydsninger mellem den lille asiatiske leopardkat ALC (Prionailurus bengalensis) og tamkatten. Det er en relativt ny race, opstået i USA i 1980'erne. Fra og med fjerde generation er bengalkatten godkendt i Danmark.

Bengalen blev i 1999 godkendt i Europa af FIFÉ, (sammenslutningen af de fleste internationale katteorganisationer.)


Bengalkattens smukke og eksotiske pels gør den til noget ganske særligt. Pelsens bundfarve kan variere fra gyldent, rustfarvet, brunt og orange til sandfarvet og endog elfenbensfarvet. Den kan have to mønstre: pletter og ”marble.” På de plettede bengaler varierer pletternes farve fra rust- eller kakaobrunt til gråsort eller sort. Nogle plettede bengaler har flerfarvede rosetter – pletter dannet af mere end én farve, ofte en mørkere omridsfarve omkring en lysere midte.

Bengalkattens andet mønster, "marble," dannes ved en kombination af den asiatiske leopardskats rosetter og tamkattens klassiske tabbymønster, så der opstår et marmorlignende mønster, hvor en eller flere farver slynger sig sammen. Gennem årerne fra har man set flere forskellige farvevariationer udvikle sig, og det samme gør sig gældende med bengalens pletter. Se mere om det i afsnittet omkring farver.

Bengalkatten er glad og aktiv af væsen og særdeles intelligent. Den har en næsten hundeagtig opmærksomhed over for sin ejer. Dens store energiniveau gør bengalkatten uegnet for folk, der kun ønsker sig en leopardplettet kat som pynt i stuen. Ønsker man et direkte samspil og leg med sin kat i hverdagen, kan man ikke vælge en bedre kat.

Som alle andre husdyr kræver bengalkatten opmærksomhed og kærlighed fra sine mennesker, og den trives kun, hvis den er en integreret del af familien. Den nyder både børns og voksnes selskab og vænner sig som regel hurtigt til familiens andre husdyr.

Bengalkatten er generelt en ”sund” katterace med en gennemsnitslevetid på linje med en almindelig huskat. De er ikke som sådan disponeret for arvelige sygdomme. Der ses dog ind i mellem HCM (hjertesygdom) i enkelte af stambogslinjerne. Når man køber en bengal, kan man spørge avleren om det vides hvorvidt linjen er HCM ramt. Kravene til motion, ernæring og vaccinationer er de samme, som gælder for alle andre katteracer.











ALC – hvad er det for en størrelse?

Hos de vilde asiatiske leopardkatte (ALC) er der stor variation i farver, mønstre og størrelser og bl.a. derfor findes der mange forskelligt udseende bengaler. I gennemsnit er en ALC en smule større end en normal huskat og vejer ca 5 kg. Kropsformen er længere end huskattens, og er mere ”atletisk”. Leopardkatten er meget sky overfor mennesker, men ikke direkte aggressiv. De asiatiske leopardkatte er enspændere af natur, og deres gennemsnitlige levetid er på 10 til 15 år.

 

Asiatiske leopardkatte er kødædende og de jager for det meste om natten. De jager efter små dyr som gnavere og krybdyr. De vil fiske efter ål og tager gerne ådsler, hvis der skulle dukke et sådan op på deres færd. Her ses et nedarvet fællestræk til bengalen, da de oftest er meget glade for vand.

Der skelnes imellem leopardkatten, de tidlige hybridgenerationer, og bengalkatten som racekat. De tidlige generationer af "bengaler" (efter ALC'erne), kaldes F1, F 2 og F 3. Fra F4 er de godkendte i Danmark, og så benævnes racen bengal.

De fleste bengalavlere i Danmark arbejder dog med avlskatte der ikke er så nært beslægtet med de tidlige generationer, bl.a. for at sikre avl af sociale tamdyr der kan passe ind i de fleste danske hjem.

Hvad karakteriser en bengalkat?

Bengalen har en muskuløs, lang og smidig krop med urskovskattens vilde udseende og bevægelser. Den har gode solide knogler og en kraftig hale. Pelsen er ualmindelig blød og mange bengaler har også glitter. Dette er ikke en egenskab nedarvet fra ALC'en, men der i mod fra en af racens stamfædre Tory of Delhi - en plettet kat fundet i Delhi zoo. Glitteret får lyset til at reflektere så det ser ud som om bengalen har fået en omgang guldspray

Bengalen har en stærk, men blid personlighed og er meget social overfor både mennesker og dyr i hjemmet. Den er legesyg, også som voksen, og knytter sig i den grad til "sine" mennesker, at den helst følger dem alle steder, i og udenfor boligen. Den underholder gerne med "du- kaster-jeg-henter-lege". Den lærer som regel hurtigt at gå i sele og snor, og de fleste elsker at pjaske i vand: de leger f.eks. med vandstrålerne i brusebadet eller hopper måske op i badekarret, helst når der ikke er så meget vand i det. Mange foretrækker friskt vand direkte af vandhanen.

Bengalen er en lynende intelligent, hurtig og meget aktiv kat. Den har en robust psyke og tilpasser sig hurtigt sin familie. Den kan lide, at der sker noget i hjemmet, som den kan tage del i og derfor skal den også helst have selskab af en anden kat eller evt. en hund, som den sagtens kan blive "bedste ven" med.

Børn er absolut ingen hindring, tværtimod, for de er gode til at lege og det er noget, der passer en bengal, der tit får et tæt forhold til børn i familien. Bengalkatten er altså blandt meget andet: glad, kærlig, nysgerrig, "hjælpsom", sjov, venlig, utroligt underholdende, lærenem og opfindsom og det er ikke en kat, der falder i et med tapetet. Den fylder godt i familien, og når den er killing og ung, skal der bruges en hel del energi på leg og opdragelse. Udtrykket ” de klatrer på væggene” er ikke helt løgn, katten er aktiv, men stimuleres den, vil den tilpasse sig sit menneske.